Frans Spronk is vergunningverlener in de zware industrie en hij legt je uit wat dit betekent voor de omgevingsdienst en het milieu!
Piekbelasting
Dat er veel onwenselijke stikstofverbindingen in de lucht aanwezig zijn, is geen verrassing. Met het oog op een beter klimaat worden er veel initiatieven genomen om luchtvervuiling tegen te gaan. De overheid heeft landelijk gekeken naar de industriële bedrijven met de grootste uitstoot van ammoniak, de zogenoemde piekbelasters, om hier een subsidie voor vrij te maken. Landelijk zijn dat twintig bedrijven, waarvan drie in Limburg. "Bedrijven konden zich inschrijven voor de subsidie. Voor drie bedrijven in Limburg hebben wij in dat kader beoordeeld of de maatregelen waarvoor subsidie is aangevraagd, niet wettelijk afdwingbaar zijn. Alle projecten hebben goedkeuring gekregen voor de subsidie en dat is heel goed nieuws," vertelt Frans.
Wat betekent deze subsidie?
Dat deze bedrijven in aanmerking komen voor een subsidie om ammoniak te reduceren, is een flinke stap in de verduurzaming van onze industrie. Door deze subsidie kunnen de bedrijven zogenoemde gaswassers plaatsen. Met een gaswasser reinig je de lucht die via de schoorsteen naar de omgeving gaan. De gaswasser haalt ammoniak eruit, waardoor er alleen gezuiverde lucht de schoorsteen verlaat. “De ammoniak die uit de lucht gehaald wordt, wordt ook hergebruikt als grondstof waardoor er minder grondstoffen nodig zijn. Het is dus een duurzame oplossing en een win-win proces,” legt Frans uit. Een gaswasser is een flinke investering, dankzij de overheid wordt de bouw van de gaswassers mogelijk gemaakt.
Dankzij de gaswassers zal er jaarlijks ongeveer 216 ton ammoniak minder naar de lucht worden uitgestoten, waarvan een groot deel op Chemelot. De gaswassers zullen naast ammoniak ook stikstofoxiden uit de lucht halen en dat heeft ook een zeer positief effect op het milieu van Limburg.
De rol van de omgevingsdienst
Het traject van de subsidie aanvragen is door drie vergunningverleners begeleid. Nu de realisatie gaat starten, worden ook andere medewerkers bij dit proces betrokken. Naast de drie milieuvergunningverleners, zullen dat in eerste instantie ook bouwvergunningverleners en juristen zijn. Zodra er gebouwd wordt, komen er ook toezichthouders bij kijken. De samenwerking, zowel intern als extern, is goed gegaan. In het voortraject is er vaak overleg geweest, zijn onderzoeken beoordeeld en beslissingen genomen. “En er komt meer bij kijken dan van tevoren gedacht. Wat doen we bijvoorbeeld met de oude schoorsteen is een van de vragen die niet meteen gesteld worden,” zegt Frans.
Hoe nu verder?
De vergunningsprocedures worden nu opgestart. Voor één van die projecten is in oktober de start van de bouw gepland. De uitdaging is om alle vergunningen op tijd rond te krijgen. “Voor onze procedures zorgen wij ervoor dat dit lukt, maar voor de bouw zijn er ook stikstofvergunningen nodig, en of dat op tijd lukt is op dit moment nog spannend,” vertelt Frans. “Het zijn leuke en interessante projecten,” zegt Frans. “We dragen hiermee écht bij aan de missie van de omgevingsdienst en het past precies in de doelstellingen waar iedereen zich dagelijks voor inzet,” vult hij trots aan.