Het project richt zich op de luchtkwaliteit in de Noord-Limburgse gemeenten Venray, Horst aan de Maas en Peel en Maas.
Het fijnstofnetwerk meet de luchtkwaliteit op tientallen locaties in deze gemeenten. De verzamelde data wordt aangevuld met meldingen van inwoners via een speciale app, waarmee zij geuroverlast kunnen doorgeven. Het project loopt nog twee jaar en heeft al waardevolle inzichten opgeleverd.
Houtstook: een aanzienlijke impact
Een van de belangrijkste bevindingen uit het eerste jaar van het project, is de aanzienlijke invloed van houtstook op de luchtkwaliteit in de regio. Vooral in de wintermaanden, en met name in de avonduren wanneer mensen hun woningen verwarmen, blijkt het aandeel fijnstof afkomstig van houtstook. Dit aandeel doet zelfs niet onder voor de invloed van de landbouw, veeteelt of industrie in de regio.
Hoewel het onderzoek laat zien dat houtstook een belangrijke bron van luchtvervuiling is, wordt er momenteel nog onderzocht welke effecten dit heeft op de gezondheid van inwoners en het milieu. In de volgende fase van Grenzeloos Meten, een zogenaamde 2.0-versie van het project, zullen deze aspecten verder worden uitgediept. Daarnaast zal de gemeente Venlo zich aansluiten bij het initiatief, wat het bereik van het project vergroot.
Een blik op de toekomst
Tijdens de presentatie benadrukte Erwin dat het fijnstofnetwerk nu al grote meerwaarde heeft. Het stelt de betrokken gemeenten in staat om direct te reageren op veranderingen in de luchtkwaliteit. Zo kan bijvoorbeeld snel worden ingegrepen wanneer een luchtwasser bij een veehouder niet goed functioneert.
De ambitie voor de toekomst is om het meetnetwerk verder uit te breiden en robuuster te maken, zodat het een rol kan vervullen zoals Buienradar dat doet voor het weer. Met een real-time overzicht van de luchtkwaliteit, kunnen inwoners beter worden geïnformeerd en kunnen gemeenten effectiever beleid voeren.
Samenwerking als sleutel tot succes
Het succes van Grenzeloos Meten is te danken aan de nauwe samenwerking tussen de gemeenten, de provincie Limburg en Omgevingsdienst Zuid-Limburg. De presentatie van Erwin markeerde een belangrijk moment in het project en benadrukte de kracht van een gezamenlijke aanpak.
De komende jaren blijven de betrokken partijen zich inzetten voor een betere luchtkwaliteit in Noord-Limburg, met als ultieme doel een gezondere leefomgeving voor alle inwoners.
Bekijk hier de beelden van de presentatie: Resultaten project grenzeloos meten voor betere luchtkwaliteit in Noord-Limburg