Algemeen bestuur
Gemeenten hebben hun basistaken en een aantal plustaken uitbesteed aan Omgevingsdienst Zuid-Limburg. Gemeente Beek heeft alle taken bij de omgevingsdienst ondergebracht. "We zijn tevreden over de samenwerking met de omgevingsdienst, het is fijn dat wij onze taken op het gebied van milieu daar kunnen uitbesteden", legt Schwillens uit.
De vergaderingen van het AB omschrijft Schwillens als een feestje. "Er zijn weinig momenten dan we met alle bestuurders samen zijn. Tijdens de AB vergadering zijn we compleet, dat maakt het fijn", vertelt Schwillens. De wethouder legt uit dat discussies en gesprekken altijd op een transparante manier gevoerd worden en aan het einde van de rit staat er een oplossing. "Er zitten inhoudelijk sterke mensen aan tafel", verklaart Schwillens.
Toekomst van de Omgevingsdienst
Dat de omgevingsdienst onder druk staat, is geen verrassing. Door de robuustheidscriteria, de druk van het ministerie en interne veranderingen, staat er spanning op de dienst. "Die spanning is voelbaar, maar hoe de omgevingsdienst momenteel acteert, doet ze in mijn ogen goed. Primaire taken voert de dienst voortreffelijk uit", vertelt Schwillens. De uitdaging blijft om goed om te gaan met deze spanning. "De Omgevingsdienst moet vooral niet vergeten waarvoor ze in het leven zijn geroepen. Blijf contact houden met gemeenten, maar vooral ook burgers. Blijf transparant, benaderbaar én zichtbaar", is de tip van Schwillens.
Succesverhaal
Over de vraag 'Wat is nou echt een succesverhaal?' hoeft Schwillens niet lang na te denken. Een bedrijf gelegen in een naburige gemeente veroorzaakte afgelopen jaren overlast in gemeente Beek. In verband met het ontbreken van duidelijke regelgeving was handhaving hierdoor lastig. "Omgevingsdienst Zuid-Limburg heeft een belangrijke rol gespeeld in de zoektocht naar oplossingen. Als ik kijk hoe positief iedereen nu in de wedstrijd staat, dan ben ik daar blij mee. Daarvoor verdient de omgevingsdienst een groot compliment!", aldus Schwillens.